Amsterdam hotspots #1

Ik ben al jaren verliefd op Amsterdam. Als klein meisje kwam ik er vaak en begon mijn hart elke keer sneller te kloppen van de straten vol geschiedenis en de avondschemering waardoor de grachten in een sprookjesland veranderen. Maar niet alleen dat. Wat dacht je van de veelzijdigheid van talen en accenten die je om je heen hoort, de authenticiteit van de mensen die er rond lopen en vooral de ‘you do you’ attitude. Of je nou de Vivienne Westwoord 1980’s punk uitstraling hebt of de nieuwe H&M conscious collectie draagt, het is allemaal oké en niemand kijkt er van op. 

Het geluid van rollende koffertjes over de kinderhoofdjes, de wiet walm die je tegemoetkomt in de Haarlemmerstraat of de kartonnen doos die als vuilnis in de gracht is gegooid; dat is ook Amsterdam. Maar als je daar doorheen kijkt en de stad door fietst zul je al snel je ogen hebben op alle leuke hotspots die er zijn.

En. Dat. Zijn. Er. Veel.

Ik denk dat ik allerlei losse tips kan schrijven over de beste Amsterdamse koffietentjes, restaurants en brunchzaakjes. Maar vandaag wil ik het toch kort en krachtig houden en ingaan op mijn all time favourites. Van die plekken waar je dan elke keer toch terug beland. Hoewel je jezelf voorneemt ‘echt nieuwe hotspots te ontdekken’. Maar waarom zou je – als deze zo fijn zijn dat je gewoon terug wilt? Precies.

Meneer Nieges

Hoewel het Westerdok gebied niet erg bruisend is, is Nieges wel echt een pareltje. Perfecte plek om uit te kateren met hun brunch menu of als je toch liever aan het einde van de dag een borrel wilt pakken. De sfeer is hier top en gelukkig zijn er zo goed als geen toeristen te verkennen.

Happyhappyjoyjoy

Happyhappyjoyjoy is altijd mijn favoriet voor een goede asian. Ze hebben hier allemaal streetfood gerechten, waardoor je perfect kan delen met iedereen. Van Japanse gyoza met Westerse invloeden tot een Thaise pad tai. Can I have it all?

Van Stapelen

De beste koekjes vind je bij Van Stapelen. Een pittoresk winkeltje, verscholen in een zijstraatje. Haar ellenlange rij verraadt alleen waar ze zit en ook waarom. Dit kleine zaakje verkoopt namelijk maar 1 (!!!) soort koekje. Maar echt. Warm chocolade van buiten en met een melting witte chocolade van binnen; ge-wel-dig. Ik kan er echt geen koekje mee vergelijken.

Winkel 43

De. Beste. Appeltaart. Van. De. WERELD! Ook hier is een rij niet volledig ongekend. De appeltaart voelt een beetje als de ambiance van de zaak; Hollands op z’n best. Geen wonder dat dit tentje ook een heleboel wijkbewoners trekt uit de Jordaan, het echte Amsterdamse volksbuurtje. 

H. Burger

Niet is alleen de eigenaar van deze tent verschrikkelijk lief, ondernemend, innovatief en talentvol – maar wat is het hier ook goed! Een vriend die een groot burger fan is, zorgt er al snel voor dat jij ook een steentje mag bijdragen in de zoektocht naar Mokums beste burger. Hier dus. (En de milkshakes zijn ook geweldig).

Morgen & Mees

Als je op zoek bent naar een mooi restaurant waar je portemonnee niet huilend van wegloopt, is dit the way to go. De wijntjes, het eten en de cocktails – alles is goed. Of je hier gaat voor een simpele borrel, een heleboel wijntjes om goed aangeschoten te worden of voor een lekker diner. Je betaald weliswaar meer dan bij een Vapiano, maar zoals mijn vriendinnetje altijd zegt ‘ik voel me bijna underdressed daar’. 

The Lobby

Geen plek waar ik liever geniet van een geweldige stapel pancakes, eggs benedict of een wijntje in de late avond. Een verscholen plekje die perfect dient voor het starten van je dag, of juist voor het eindigen bij hun openhaard en weg te ploffen in de Chesterfield.

Pllek

Op Noord is dit ook een geweldig pareltje. ’s Zomers organiseren ze toffe open air bioscoopavonden op het strand, met een beetje geluk speelt iemand muziek bij het kampvuur en hun menu is ver-ruk-ke-lijk. Zorgen om het eten, de service, de sfeer of de plek is niet nodig. Het hou-hier-rekening-mee-puntje is; is er wel pl(l)ek?

Toki

Hier hebben ze de beste koffie van A’dam. Mooie en hippe zaak. Ik voel me er alleen nooit prettig om hier te zitten, de koffie is zo goed dat ik de sfeer wel een beetje voor lief neem. Perfect om een keertje langs te gaan voor een koffie en bananencake.

Dit is een kort overzichtje van mijn favorieten plekjes op het moment. Binnenkort denk ik dat hier nog een extra lijst bij komt, want hoewel ik inmiddels bijna elke straatnaam in de stad ken, zijn er nog zoveel plekjes voor mij om te ontdekken en weer een beetje meer verliefd te worden op 020.

Liefs,

Jiaaam

Laat een comment achter